Wielki Post u prawosławnych

publikacja 15.12.2002 10:10

"Pełen Ducha Świętego, powrócił Jezus znad Jordanu i czterdzieści dni przebywał w Duchu na pustyni, gdzie był kuszony przez diabła. Nic w owe dni nie jadł, a po ich upływie poczuł głód." (Ew. Łuk. 4. 1-4)



Sam Zbawiciel poprzez post rozpoczął dzieło naszego zbawienia. Wielki Post został ustanowiony na Jego cześć (pierwsze 40 dni). Pozostałe dni do Św. Paschy są okresem szczególnego postu Wielkiego Tygodnia (Męki Pańskiej), kiedy wspominamy ostatnie dni Jego ziemskiego życia, cierpienie i śmierć na Krzyżu.
Szczególnie ściśle przestrzega się postu podczas pierwszego tygodnia Wielkiego Postu i w ciągu Wielkiego Tygodnia.
Istnieje zwyczaj w pierwszy poniedziałek i wtorek Wielkiego Postu nie spożywać pokarmu wcale, stąd tradycyjna nazwa tych dni Czysty Poniedziałek i Czysty Wtorek. Obok ascetycznego znaczenia miało to pomóc w przestawieniu się organizmu na ściśle postne pokarmy.
Zwyczaj nakazuje aby: w poniedziałki, środy, piątki spożywać nie gotowane posiłki (wodę, chleb, owoce, warzywa, kompoty); we wtorki i czwartki – gorące jedzenie bez masła; w soboty i niedziele – pokarm z użyciem oleju roślinnego.
Ryby można jeść w święto Zwiastowania Matki Bożej i w Niedzielę Palmową. W Sobotę Łazarza pozwala się jeść kawior rybi. W Wielki Piątek nie wolno spożywać jedzenia do chwili wyniesienia Całunu (Płaszczanicy).

Tekst pochodzi ze strony internetowej Kościoła Prawosławnego w Polsce